در این مقاله درباره نیاز پروژه های عمرانی و ساختمانی کوچک به بالابر ساختمانی تکفاز و اجزای تشکیل دهنده آنها می پردازیم.
با شروع یک پروژه عمرانی و ساخت و ساز در حجم کوچک و متوسط ، برای جابجایی های عمودی و حمل مصالح ساختمانی و اجزاء ساختمانی به اولین وسیله ای که در کلیه پروژه ها به آن نیاز مبرم داریم، یک وسیله بالا کشنده برای جابجایی با قدرت و سرعت و کیفیت مناسب نیاز می باشد.
بالابرها از مکانیزمهای مختلفی برای بالابری استفاده کرده و تفاوتهای مهمی با جرثقیل ه او بالاکشندهها و لیفتراکها دارند.
بالابرها یکی از اصلی ترین و مهم ترین تجهیزات ساختمانی به شمار می آید که در اکثر پروژه های در حال ساخت و در حال بازسازی مورد استفاده قرار میگیرد.
همچنین از این دستگاه میتوان برای جایجایی بار در معدن ها و انبارهاو کارخانه ها استفاده نمود
بالابر ها بر اساس نوع موتور بالابر و گیربکس و شاسی و نوع برق مصرفی آنها به وزن ها و توناژهای مختلف تقسیم میگردند که پر مصرفترین نوع این دستگاه ها بالابرهای 350 کیلویی تکفاز می باشد ، که بیشتر در پروژه های کوچک و مسکونی مورد استفاده قرار میگیرد و اصولا در این سایز از بالابر از الکتروموتورهای سه اسب تکفاز و گیربکس حلزونی سایز 86 استفاده می گردد.
دلیل استفاده از گیربکس در بالابر کاهش دور موتور و بالابردن توان دستگاه می باشد ، که توسط یک شفت به قرقره ارتباط پیدا میکند، وظیفه قرقرها در بالابر نگه داشتن بکسل به دور خود می باشد تا بکسل بدون پیچ خوردگی و بصورت منظم به دور قرقره تابیده شود، تا عملیات بالا و پایین بردن بار به راحتی و منظم انجام گردد.
یکی از مهمترین کارها در استفاده از بالابر چک کردن اجزای تشکیل دهنده و گیربکس و موتور و اتصالات تشکیل دهنده دستگاه می باشد که باید بصورت روزانه و دوره ای مورد بازدید قرار گیرد تا از بروز هر گونه حوادث و هدر رفت زمان و هزینه های ناشی از ایرادات جلوگیری گردد.
در ایران به وینچهای ساختمانی که برای بالا کشیدن مصالح استفاده میشود به اشتباه بالابر میگویند.